Var vänlig och vänd upp mobilen

Begravningsgäst

Begravningsgäst

Här finns allt samlat för dig som begravningsgäst. Du kan anmäla dig till minnesstund, lämna en minnesgåva, beställa blommor eller söka bland dödsannonser. Längst ner har vi samlat frågor och svar för dig som har allmänna funderingar kring hur en begravning eller minnesstund går till och vad som gäller, exempelvis vilken klädsel eller slips som är brukligt att använda.

Kontakt

Har ni några funderingar eller vill ha hjälp av oss på begravningsbyrån är ni alltid välkomna att höra av er. Vi finns för er dygnet runt, årets alla dagar.

054-10 10 01

Minnesrummet och dödsannonser

Minnesrummet är öppet för alla och ger möjlighet att hedra och minnas den avlidne, dela sin sorg och återuppleva fina stunder och glada minnen – oavsett var i världen man befinner sig. Minnesrummets besökare kan läsa dödsannonsen, tända ett ljus, köpa en blomma, lämna en minnesgåva eller anmäla sig till minnesstunden.

Till Minnesrummet

Lämna en minnesgåva

Vill du lämna en gåva kan du göra det här.

Lämna en gåva

Beställ blommor till begravning

Här beställer du blommor till begravning.

OBS! Du skickas vidare till Euroflorist.

Till Beställning

Roland Andersson - Blommor

Roland Andersson - Flachska Gården

Vanliga frågor

Klicka nedan för att se svar på respektive fråga

Hur ska jag klä mig?

Klädseln är inte lika strikt på begravningar som förr. Vi ser alla typer av klädsel på en, men det är fortfarande vanligt med svart eller mörk kostym. Många väljer bort slips eller har en neutral slips. Det viktigaste är att vara diskret klädd. Om det handlar om en familj som är noga med traditioner och etikett kan du förvänta dig en striktare klädstil medan andra kanske inte tycker att det är lika viktigt.

Om det står valfri klädsel i annonsen betyder det att gästerna kan komma vara mer ledigt klädda. Vissa har önskemål om ljus klädsel.

Vit eller svart slips?

En av de allra vanligaste frågorna är om man ska bära svart eller vit slips. Traditionellt är det vit slips som gäller, men numer är det framför allt de närmaste, som till exempel make, barn, barnbarn, syskon och föräldrar som bär vit slips. Ett tips är att prata ihop sig om klädseln, då behöver ingen känna sig utanför.

När ska jag gå på begravning?

I Sverige har antalet gäster på begravningar halverats på några decennier. Vissa tänker att de bara känner den döde, inte frun och familjen – eller tvärtom, att de bara känner mannen, eller barnen och inte den döde. Men skälen till att gå på begravning är många och olika. Ett av de främsta är att hedra den döde och ta ett personligt avsked. Men det är en nog så bra anledning att gå för att visa stöd till de anhöriga.

Hur ska jag bemöta anhöriga?

Det kan vara svårt att veta hur man ska bemöta en vän eller bekant som förlorat en anhörig. Du kan stötta på olika sätt, till exempel genom att ringa, skriva eller hälsa på. Du kan också skicka blommor eller laga mat. Att få hjälp med vardagssysslor kan vara värdefullt under den svåraste tiden. Men det viktiga är inte vad du gör utan att du finns där.

Sorgen kan uttrycka sig på många olika sätt – som ilska, förnekelse eller ifrågasättande, men också glädje. Det är inte fel att skratta mitt i sorgen. Vi går ofta igenom flera olika faser i sorgen. Det är ett sätt för kroppen att hantera krisen i den takt vi orkar. Vissa blir handlingskraftiga och praktiska, medan andra blir handlingsförlamade. Det finns inga rätt eller fel.

Hur ska man uttrycka sig?

Uttrycket ”Jag beklagar sorgen” kanske låter gammalmodigt, men det behöver inte alls vara fel. Fast ett ”jag tänker på dig” eller ”jag finns här för dig” fungerar också bra. Men det allra viktigaste är att lyssna. Och att fortsätta finnas till hands efter begravningen, när vardagen återvänt. Då kan ensamheten kännas ännu jobbigare.