Var vänlig och vänd upp mobilen

Planera begravning

Det första steget

När en anhörig avlider förändras livet radikalt och många drabbas av sorg. Vi ställs inför många frågor och frågorna är som oftast obekanta för oss. Dödsfallet för med sig många praktiska frågor och här kommer vi att kunna reda ut några. Känner du att vill komma i kontakt med en begravningsrådgivare är du alltid välkommen ringa till oss. Vi finns tillgängliga dygnet runt, årets alla dagar.

Vad händer när en person avlider?

Enligt svensk lag (begravningslagen) ska den avlidne endera vara kremerad eller jordfäst (jordbegravning) inom 30 dagar från dödsfallet. Dispens för att utöka tiden kan ges av Skatteverket och beviljas om ansökan uppfyller kraven för det. Faller valet på att ha begravningsakt med urna, alltså att den avlidne kremeras innan begravningen, skjuts tiden för begravning fram hela 12 månader.

Detta eftersom lagen säger att man måste vara gravsatt inom 12 månader från att kremationen har ägt rum. Hur man än vill ha det är det viktigt att så snart som möjligt börja planera begravningen och dess utformning. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.

Kontakten med oss

Många funderar över hur kontakten med oss på begravningsbyrån går till och vad som händer därefter. Vår ambition är att det ska kännas tryggt för er anhöriga och möter er därför där det känns som bäst för er. Antingen på något av våra kontor eller hemma hos någon av er anhöriga. Vårt uppdrag är att vara lyhörda, vägledande och tillmötesgå era eller den avlidnes önskan. Tillsammans går vi igenom allt det praktiska som ni nu ställs inför och målsättningen är att ni inte ska behöva tänka på det praktiska mer inför begravningen. Ni når oss årets alla dagar, dygnet runt. Tveka inte att kontakta oss för frågor eller tidsbokning.

Viktigt att tänka på

Vad får man göra och vad bör man göra? Nedan har vi samlat en punktlista med viktig information som är bra att känna till efter dödsfallet. Vissa saker behöver man själv ordna medan vissa saker sköts automatiskt. Vissa saker kan också vänta. Allt i listan kanske inte berör dig, då är det bara att gå vidare till nästa punkt.

Ekonomi och juridik

När en person avlider dyker det ofta upp många frågor kring dödsboets juridik och ekonomi. Vem får göra vad? Vem är det egentligen som ärver och hur hanteras dödsboets räkningar?

Vi har lång erfarenhet av att hantera både de juridiska och ekonomiska frågorna som uppstår i samband med ett dödsfall. Tveka inte att kontakta oss med dina frågor.

Till Familjejuridik