Var vänlig och vänd upp mobilen

Livsdokumentet – FAQ

FAQ

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren gällande Livsdokumentet. Hittar du inte dina svar här är du alltid välkommen att kontakta oss.

Är Livsdokumentet säkert?

Säkerheten runt din information är det absolut viktigaste för oss på Livsdokumentet. Livsdokumentet är kopplat till ditt personnummer, du loggar in på tjänsten med Mobilt BankID och all data är krypterad och lagras säkert på servrar i Sverige. Vi värnar om din integritet och behandlar alla personuppgifter i enlighet med dataskyddslagstiftningen.

Vem kan se och läsa mina uppgifter i Livsdokumentet?

Ingen annan än du själv kan se eller läsa ditt innehåll i ditt Livsdokument. Har du registrerat en eller flera anhöriga som kontaktperson får de tillgång till ditt digitala Livsdokument först den dagen du inte längre finns i livet.

Hur väljer jag en kontaktperson?

Inloggad i tjänsten, i inställningar, kan du lägga till anhörig som kontaktperson. Du anger personens e-postadress, klickar på knappen ”Skicka”, varpå en inbjudan sänds med Livsdokumentet som avsändare. När kontaktpersonen godkänt inbjudan får du en bekräftelse på mail. Du kan när som helst ta bort eller lägga till en eller flera anhöriga som kontaktperson i inställningar.

Kan jag byta ut min kontaktperson?

För att byta kontaktperson så klickar man in på fliken Inställningar, där kan du både radera och lägga till hur många du vill. Vi rekommenderar att ha fler kontaktpersoner om möjligt.

Kan mina kontaktpersoner se mina uppgifter?

Nej, ingen kan se dina uppgifter så länge som du lever. Vi har kopplat ihop vår tjänst med statens personadressregister (SPAR) och när SPAR registrerar dig som avliden öppnar vi upp för dina kontaktpersoner.

Hur får mina kontaktpersoner reda på att jag avlidit?

Livsdokumentet samkörs regelbundet med statens personadressregister (SPAR) och identifierar på sätt om du inte längre finns i livet. Behörig kontaktperson informeras automatiskt via e-post om att din digitala pärm finns tillgänglig. Din kontaktperson loggar in i sin egen profil med hjälp av BankID och väljer sedan ditt konto i menyfältet. Anhöriga som kontaktperson kan först då se och läsa dina uppgifter i PDF-format samt ladda ner dokument från ditt dokumentarkiv. Vi rekommenderar dig att välja fler än en anhörig som kontaktperson.

Hur vet jag att mitt Livsdokument verkligen når den jag anger som kontaktperson?

För att du ska vara säker på att din digitala pärm hamnar i rätta händer måste den eller de personer du valt klicka på ”acceptera inbjudan” i mottagen e-post, logga in i tjänsten, ange sitt personnummer och identifiera sig med BankID. Din kontaktperson sammankopplas på så sätt med din profil och har även själv möjlighet att tillgodogöra sig hela tjänsten helt kostnadsfritt.

Jag har inga anhöriga, kan jag utse er som kontaktperson?

Ja, det är inga problem. Vänligen kontakta oss på 054-10 10 01 eller info@rolandandersson.se så hjälper vi dig vidare.

Hur länge finns mitt konto kvar efter att jag avlidit?

Ett år efter att du avlidit finns ditt Livsdokument tillgängligt för dina kontaktpersoner.

Hur avslutar jag mitt konto?

För att avsluta ditt konto behöver du logga in och sedan under Inställningar så kan du välja att radera ditt konto. Allt raderas då från vår server och inget blir tillgängligt för dina anhöriga. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig.

Kan jag logga in utan BankID?

Nej, tjänsten fungerar bara för personer som har ett svenskt personnummer sam Bank-ID, detta för att kunna säkerställa att vi öppnar upp vår tjänst för rätt person.

Varför måste jag välja en PIN-kod?

PIN-koden är bara för att vi ska vara säkra på att den person vi har släppt in i Livsdokumentet fortfarande är den person som sitter vid datorn, telefonen eller iPaden.

Jag har glömt min PIN-kod, hur gör jag nu?

Ingen fara, du loggar som alltid in med Bank ID och sedan under fliken Inställningar kan du nollställa din Pin-kod med Bank ID.

Vad behöver jag tänka på när jag skriver ner mina begravningsönskemål i Livsdokumentet?

Begravningsceremonin
Beroende på om begravningsceremonin är religiös eller borgerlig har du olika stora möjligheter att påverka ceremonins utformning. En religiös begravning följer i regel en speciell ordning, vilken ordning som gäller beror på trossamfundet i fråga. Vid en borgerlig begravning är du å andra sidan fri att regissera ceremonin precis som du själv önskar. Kanske önskar du spela upp ett filmklipp från en fantastisk resa tillsammans med vännerna?

Gravsättningen
Fundera över hur du önskar gravsättas. Vill du att dina nära och kära ska ha en specifik plats att gå till? Eller skulle du föredra om de gick till en gemensam gravplats såsom en minneslund eller askgravlund med skötselfrihet?

Begravas i egna kläder?
Att begravas i sin favoritkostym eller älsklingspyjamas är inte alls ovanligt. Om man inte har några kläder vid dödsfallet så klär vi alltid i vad man kallar för svepskjorta, en vit bomullsskjorta. Att lägga ner andra föremål i kistan som ett brev, klocka eller liknande är också möjligt.

Gäster på begravningen
Är det någon speciell som inte får glömmas bort när de anhöriga ska informera vänner och bekanta om begravningen?

Minnesstunden
Förr i tiden var ordet minnesstund ofta synonymt med smörgåstårta och begravningskaffe. Så är det inte längre. Allt fler väljer i stället att göra minnesstunden till en fin middag eller fest i den avlidnes anda. En idé är till exempel att låta servera sin egen favoriträtt med tillhörande dryck. Eller varför inte bjuda in gästerna till ett gemensamt glas på din egen favoritbar?

Upprätta testamente vid behov
Vill du att allt eller delar av ditt arv ska gå till en viss person? Eller vill du bara undvika osämja bland dina efterlevande? Glöm inte att upprätta ett korrekt och tydligt testamente för att säkerställa din vilja. Kontakta våra jurister om du behöver vidare rådgivning på kontakt@livsdokumentet.se

Tveka inte på att höra av er om ni behöver hjälp och rådgivning.

Finns det någon app att ladda ner?

Nej, tyvärr finns det ingen app i dagsläget. Vi rekommenderar tillsvidare att lägga till inloggningsportalen på sin enhets hemskärm, så Livsdokumentet enkelt finns tillgängligt. Behöver ni hjälp med detta är ni välkomna att höra av er.